Nasze tematy

Artykuły

Stan prawny i wymogi bezpieczeństwa dla ceramiki mającej kontakt z żywnością

Materiały te powinny być wystarczająco obojętne, aby ich składniki nie oddziaływały na jakość żywności oraz były bezpieczne dla nas, konsumentów, czyli nie miały negatywnego wpływu na nasze zdrowie. Aby zapewnić bezpieczeństwo materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, wprowadzono szereg wymogów prawnych. Materiały muszą odpowiadać przede wszystkim wymaganiom określonym w rozporządzeniu (WE) nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z 27 października 2004 r. w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylającemu dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG (Dz. Urz. L338/4 z 2004r.). Rozporządzenie jest stosowane do wszystkich materiałów i wyrobów, w tym aktywnych i inteligentnych materiałów, czyli materiałów, których zadaniem jest poprawa stanu opakowanej żywności i przedłużenie jej okresu przydatności do spożycia.

Wróć
W najnowszym numerze
3 / 2022
linia Rozmowa z Martą Wojciechowską, artystką szkła
linia Wystawa prac Mariana Gołogórskiego
linia Rozdanie nagród 10. edycji Glassberries Design
linia Nowatorska linia do produkcji płyt wielkoformatowych
linia Rola odlewnictwa precyzyjnego w inżynierii materiałowej
linia Historia fabryki fajansu w Lubartowie
linia Szkło z recyklingu zamiast piasku
linia Porcelana elektrotechniczna z Ćmielowa
linia Majstersztyk - rubinowa szklanka egzaminacyjna
linia Śladami miśnieńskiej porcelany
więcej
  linia Newsletter

Chcesz być na bieżąco informowany o aktualnych wydarzeniach i artykułach? Zapisz się do newsletter.

Oświadczam, że zapoznałem się i akceptuję: Polityka prywatności