Nasze tematy

Artykuły

Puchar z pokrywą – unikatowa ozdoba stołu ze Szklarskiej Poręby

Kolejny śląski rarytas zaprojektowany przez Franza Pohla to puchar (patera) o rzadko spotykanym ułożeniu dwóch poziomych głębokich talerzy. Niemiecka nazwa takiego zestawu to Tafelaufsatz.

Ta kunsztownie i precyzyjnie zdobiona ozdoba stołu, przeznaczona na stół królewski niemiecki albo angielski, imituje naczynie z kryształu górskiego. Jest majstersztykiem zarówno pod względem proporcji, wykonania hutniczego, jak i sztuki szlifierskiej. Mistrz szlifierski zaprezentował w tym jednym przedmiocie najtrudniejsze rodzaje szlifu, niestosowane w hutach czeskich czy niemieckich, a tak charakterystyczne dla unikatowych wyrobów huty hrabiego Schaffgotsch’a – Josephine.

Puchar ma wielorakie funkcje użytkowe i zdobnicze. Można go ustawiać w rozmaitych konfiguracjach. Może służyć jako bomboniera na słodycze albo biskwity, tzw. cukry ozdobne albo na kwiaty.

Ta grubościenna patera została wykonana z bezbarwnego ołowiowego kryształu o świetlistej masie i ręcznie dmuchana w wielu skomplikowanych kilkudzielnych formach. Ozdobiono ją kuglersko szlifowaniem i polerowaniem – szlifem brylantowym, palmetkami, żłobinowaniem i fasetowaniem (kanelowanie; szlif nr 8).

Cały artykuł dostępny w nr. 1/2023 "Szkła i ceramiki". Zamów już teraz

Wróć
W najnowszym numerze
1 / 2024
linia Z ziemi i ognia – wywiad z Michałem Puszczyńskim
linia Odnalezione Graale Marcina Zielińskiego
linia Fredrik Nielsen. Abstrakcyjny ekspresjonista
linia Henryk Lula. Ceramika. Sztuka materii
linia Stefan Sadowski – Czarodziej szkła. Wspomnienie
linia Master class. Zdobienie ceramiki przy użyciu barwionych mas lejnych
linia Inspirowany naturą materiał ceramiczny odbijający do 99,6% promieniowania słonecznego
linia Wrocławski serwis królewski
linia Jak stać się kolekcjonerem porcelany, a nie jej zbieraczem? Poradnik dla początkujących kolekcjonerów. Cz. 2
linia Wypalanie ceramiki w edukacji artystycznej
więcej
  linia Newsletter

Chcesz być na bieżąco informowany o aktualnych wydarzeniach i artykułach? Zapisz się do newsletter.

Oświadczam, że zapoznałem się i akceptuję: Polityka prywatności