Nasze tematy

Artykuły

Złoto garncarzy, czyli Mondial Tornianti Gino Geminiani

Agata Marcinkowska

 

Technika toczenia na kole ma bardzo długą historię. Koło garncarskie znane było już w Mezopotamii, gdzie pojawiło się ok. 3200 roku p.n.e. Był to bardzo ważny wynalazek, który pozwolił na „masową” produkcję naczyń ceramicznych.

Choć znana od starożytności technika ta nadal jest bardzo popularna wśród twórców ceramiki i na tyle istotna, że doczekała się własnych mistrzostw. Pierwsze Mistrzostwa Toczenia na Kole odbyły się w 1980 roku podczas największego we Włoszech Festiwalu Ceramiki w Faenzie. Początkowo były to tylko zawody krajowe. Ze względu jednak na wielkość, prestiż święta oraz międzynarodowe grono wystawców i uczestników, już w 1999 roku konkurs zyskał status międzynarodowy. Mistrzostwa odbywają się w cyklu dwuletnim: stacjonarnie w Faenzie w latach parzystych, a w latach nieparzystych odbywa się edycja „In Tour”, w różnych miejscowościach we Włoszech, towarzysząc festiwalom ceramiki. W 2023 roku edycja „In Tour” odbyła się w Savonie podczas pierwszego festiwalu majoliki.

Podczas mistrzostw odbywają się trzy konkursy:

→ mistrzowski w kategorii mężczyzn i kobiet – Tecnico Maestri Uomini e Donne,

→ estetyczny – Esteta,

→ performance toczenia z zamkniętymi oczami – Bendat


Cały artykuł dostępny w nr 4/2023 "Szkła i ceramiki". Zamów już teraz

 

Wróć
W najnowszym numerze
2 / 2024
linia Ceramiczne podróże prof. Ireny Lipskiej-Zworskiej
linia Wojciech Olech. Tytan pracy
linia Po_kłosie. Stanisława Brach
linia Szklane „eksperymenty” w Krakowie
linia Porcelanowy świat Johanna Joachima Kaendlera
linia Jan Sylwester Drost (1934-2024). – In memoriam
linia Tadeusz Bąbel. Garncarz z Kątów Denkowskich
linia Szkło unikatowe w twórczości Krzysztofa Henisza
linia Ckliwie na szkliwie – osobista kolekcja wspomnień na ceramicznych talerzach
linia Masterclass. Płynący Kamień – pâte-de-verre Natalia Komorowska
więcej
  linia Newsletter

Chcesz być na bieżąco informowany o aktualnych wydarzeniach i artykułach? Zapisz się do newsletter.

Oświadczam, że zapoznałem się i akceptuję: Polityka prywatności