Nasze tematy

Artykuły

Stan prawny i wymogi bezpieczeństwa dla ceramiki mającej kontakt z żywnością

Materiały te powinny być wystarczająco obojętne, aby ich składniki nie oddziaływały na jakość żywności oraz były bezpieczne dla nas, konsumentów, czyli nie miały negatywnego wpływu na nasze zdrowie. Aby zapewnić bezpieczeństwo materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, wprowadzono szereg wymogów prawnych. Materiały muszą odpowiadać przede wszystkim wymaganiom określonym w rozporządzeniu (WE) nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z 27 października 2004 r. w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylającemu dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG (Dz. Urz. L338/4 z 2004r.). Rozporządzenie jest stosowane do wszystkich materiałów i wyrobów, w tym aktywnych i inteligentnych materiałów, czyli materiałów, których zadaniem jest poprawa stanu opakowanej żywności i przedłużenie jej okresu przydatności do spożycia.

Wróć
W najnowszym numerze
1 / 2023
linia Wystawa prac Andy Munkevicy w Centrum Dziedzictwa Szkła w Krośnie
linia I Festiwal Szkła Artystycznego – Toruń 2022 Sto twarzy szkła
linia Filigran, czyli wenecka sztuka tkania szkła
linia Wyniki analiz dotyczących zasadności wprowadzenia systemu kaucyjnego dla jednorazowych butelek szklanych w Polsce
linia Chemia budowlana w zielonym świecie
linia Biomateriały – nowe wyzwania, nowe rozwiązania
linia Polimeryzacja indukowana fotochemicznie w przyrostowych metodach formowania elementów ceramicznych
linia Plastyczne odkształcenie w ceramice Si3N4. Fikcja czy rzeczywistość?
linia Puchar z pokrywą – unikatowa ozdoba stołu ze Szklarskiej Poręby
linia Fulvio Bianconi – innowator i wizjoner szkła
więcej
  linia Newsletter

Chcesz być na bieżąco informowany o aktualnych wydarzeniach i artykułach? Zapisz się do newsletter.

Oświadczam, że zapoznałem się i akceptuję: Polityka prywatności