Nasze tematy

Artykuły

Stan prawny i wymogi bezpieczeństwa dla ceramiki mającej kontakt z żywnością

Materiały te powinny być wystarczająco obojętne, aby ich składniki nie oddziaływały na jakość żywności oraz były bezpieczne dla nas, konsumentów, czyli nie miały negatywnego wpływu na nasze zdrowie. Aby zapewnić bezpieczeństwo materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, wprowadzono szereg wymogów prawnych. Materiały muszą odpowiadać przede wszystkim wymaganiom określonym w rozporządzeniu (WE) nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z 27 października 2004 r. w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylającemu dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG (Dz. Urz. L338/4 z 2004r.). Rozporządzenie jest stosowane do wszystkich materiałów i wyrobów, w tym aktywnych i inteligentnych materiałów, czyli materiałów, których zadaniem jest poprawa stanu opakowanej żywności i przedłużenie jej okresu przydatności do spożycia.

Wróć
W najnowszym numerze
3 / 2023
linia Wywiad z Małgorzatą Dajewską – wielką damą polskiego szkła artystycznego
linia Alchemia Aleksandry Kujawskiej - wywiad z artystką
linia Wanda Golakowska i cztery dekady Pracowni Ceramiki na Akademii Sztuk Pięknych w Warszawie
linia Szklane domy – szkło w architekturze
linia Transfer grafiki na podłoża ceramiczne
linia Stara technika origami w nowym zastosowaniu dla szkła
linia Polscy projektanci szkła – Beata Szajna
linia Huty szkła w Wołominie do II wojny światowej
linia Rzeźba w porcelanie, porcelana w rzeźbie - projekt Koła Naukowego „Nowa ceramika”
linia Relacja z Łódź Design Festival 2023
więcej
  linia Newsletter

Chcesz być na bieżąco informowany o aktualnych wydarzeniach i artykułach? Zapisz się do newsletter.

Oświadczam, że zapoznałem się i akceptuję: Polityka prywatności