Nasze tematy

Artykuły

Stan prawny i wymogi bezpieczeństwa dla ceramiki mającej kontakt z żywnością

Materiały te powinny być wystarczająco obojętne, aby ich składniki nie oddziaływały na jakość żywności oraz były bezpieczne dla nas, konsumentów, czyli nie miały negatywnego wpływu na nasze zdrowie. Aby zapewnić bezpieczeństwo materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, wprowadzono szereg wymogów prawnych. Materiały muszą odpowiadać przede wszystkim wymaganiom określonym w rozporządzeniu (WE) nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z 27 października 2004 r. w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylającemu dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG (Dz. Urz. L338/4 z 2004r.). Rozporządzenie jest stosowane do wszystkich materiałów i wyrobów, w tym aktywnych i inteligentnych materiałów, czyli materiałów, których zadaniem jest poprawa stanu opakowanej żywności i przedłużenie jej okresu przydatności do spożycia.

Wróć
W najnowszym numerze
4 / 2023
linia Opowieści o szkle - wywiad z Pati Dubiel
linia Szklane życiorysy. Polskie projektantki szkła 1945-2020
linia Master class. Sztuka stosowania sitodruku jako jedna z alternatywnych metod zdobienia ceramiki
linia Dwusetlecie założenia fabryki fajansu Sunderlandów
linia Jak stać się kolekcjonerem porcelany, a nie jej zbieraczem?
linia Głos polskiego szkła w Wenecji
linia Dyskretny urok śląskiej porcelany
linia Szklane bombki – małe dzieła sztuki
linia Złoto garncarzy Mistrzostwa Świata w Toczeniu na Kole Garncarskim
linia Fabryka porcelany w Ćmielowie w latach 1920-1945
więcej
  linia Newsletter

Chcesz być na bieżąco informowany o aktualnych wydarzeniach i artykułach? Zapisz się do newsletter.

Oświadczam, że zapoznałem się i akceptuję: Polityka prywatności